fbpx

Vedecká exkurzia do Brna

Vedecká exkurzia do Brna

Dňa 27.9. sa v mnohých štátoch Európskej únie koná Európsky deň vedy s cieľom popularizovať vedu a jej význam a prínos pre spoločnosť. Mnohé univerzity, výskumné inštitúcie a múzeá robia akcie pre verejnosť.  

V piatok 27.9.2024 sa preto triedy 2.G a sexta doplnení záujemcami zo starších ročníkov, ktorí mali záujem a zvažujú kam sa vydať na budúce štúdiá vybrali do Brna. A prečo tam? Nuž, máme šikovných absolventov a  jedna naša bývalá študentka, Mária Gondová, pracuje v špičkovom výskumnom ústave CEITEC v kampuse Masarykovej univerzity.  

Takže jeden cieľ bol jasný. Aby sme však nemerali takú dlhú cestu zbytočne, navštívili sme aj Mendelovo múzeum. Je to pekne symbolické – práve na tom mieste J.G. Mendel žil, pracoval a 10 rokov skúmal hrach, kým nesformuloval prvé a prelomové zákony popisujúce dedičnosť znakov z rodičov na potomkov. Takto sme si doobeda pripomenuli začiatky vedného odboru genetiky a večer na MU sme videli, kam to až veda za jedenapolstoročie dotiahla. Enormná práca desiatok a možno aj stoviek tisíc vedcov po celom svete priniesla ľudstvu hlboké poznanie toho, z čoho sme stvorení a ako funguje živá príroda. Medzi týmito náročnými aktivitami sme si dopriali aj oddych od vedy – krátka prechádzka historickým centrom a rozchod na obed. Síce nám trochu spŕchlo, ale nie až tak, aby sme potrebovali člny (boli sme týždeň po povodniach). 

Mendelovo múzeum je síce pekne a moderne prerobené a sprievodcovské služby sú tiež na úrovni, to, čo pripravili zamestnanci a študenti Masarykovej univerzity a CEITEC prekonalo všetky (aj moje) očakávania. Na desiatky aktivít, interaktívnych stánkov, prezentácie a ukážky, kde si návštevníci mohli skúsiť ako sa robí výskum by sme potrebovali viac ako len 2,5 hodiny. Highlightom bola našou študentkou sprostredkovaná sprevádzaná návšteva miestností CEITEC, kde uchovávajú zmrazené vírusy a študujú ich – najmä kryoelektrónovým mikroskopom, ktorému niet konkurencie v celom bývalom Československu. Nielenže sme sa nenudili, ale mnohí žiaci by aj zostali dlhšie. No do polnoci sme sa museli vrátiť do Prievidze (pravidlá pre autobusárov plus platnosť cestovného poistenia). Mnohí žiaci sa vyjadrili, že by sa tam radi išli pozrieť aj budúci rok. 

(text: Mgr. Marek Šimurka)