fbpx

Erasmus+ v Českej republike v ZŠ Bílá Lhota

Erasmus+  v Českej republike v ZŠ Bílá Lhota

17. 3. – 23. 3. 2024

Stretli sme sa skoro ráno na vlakovom nástupišti v Prievidzi. Kufre sme mali zbalené, rozlúčili sme sa s rodičmi a mohli sme sa vydať na cestu. Na jej konci bola železničná stanica v Olomouci. Tam nás naše hosťovské rodiny milo privítali a všetci sme sa tešili na týždeň, ktorý nás čakal.

V pondelok nás v škole v Bílej Lhote privítal pán riaditeľ Radek Pospíšil a prezreli  sme si jednotlivé triedy a učebne. Potom sme sa vybrali na hrad Bouzov a z hradu sme sa prešli do Javoříčských jaskýň. Všetko bolo naozaj krásne a zaujímavé! Deň sme ukončili zoznamovacími aktivitami a posedením.

V utorok nás čakalo rozprávkové peklo a cestou k nemu náučný chodník cez les plný veselých rozprávkových  zvieratiek a postavičiek vyrezaných z dreva. Popoludní sme v mestečku Loštice  navštívili  Múzeum olomouckých syrečkov, ktoré je venované histórii výroby a vzniku tejto obľúbenej českej pochúťky.

O veľkonočných tradíciách na Olomoucku sme sa dozvedeli v stredu. Uplietli sme korbáče, maľovali veľkonočné vajíčka, s pomocou pani učiteliek sme napiekli chutné koláče. Popoludní nám všetkým  pripravili zaujímavý program naše hostiteľské rodiny.

Vo štvrtok sme sa učili ako sa vyrezávajú rôzne predmety z dreva. Najdôležitejším bodom bola prezentácia výsledkov nášho spoločného projektu v rámci Erasmus+ . Zhodnotili sme spoločne naše filmy, postery, ktoré robili žiaci v každej krajine zvlášť. Po obede  sme navštívili zoologickú záhradu v Olomouci.

Prišiel piatok, náš posledný deň pobytu v Čechách. Prešli sme sa po historickom centre Olomouca. Veľmi sa nám páčila Pevnosť poznaní. Je to interaktívne múzeum vedy so štyrmi bohatými expozíciami, kde sprevádzajú návštevníkov šikovní animátori. Múzeum sa nachádza v historickej budove bývalého delostreleckého skladu. Taktiež sme mali aj čas na nákup darčekov v obchodnom centre Šantovka.

Sobota bola najsmutnejším dňom zo všetkých – lúčili sme s našimi kamarátkami a kamarátmi, s ktorými sme sa za ten týždeň veľmi zblížili. Veru nechýbali ani slzičky v očiach. Keď sme stáli na vlakovej stanici, spomenuli sme si na všetky krásne zážitky, tohto „erasmáckého týždňa“.

Navždy budeme vďační, že nás v Bílej Lhote naši hostiteľskí rodičia s láskou prijali a starali sa o nás ako o vlastných. Sme radi, že sme mohli byť súčasťou projektu Erasmus + a vrelo ho odporúčame všetkým žiakom.

(žiačky triedy kvarta)