fbpx

PO STOPÁCH FRANTIŠKY PÁLFIOVEJ

PO STOPÁCH FRANTIŠKY PÁLFIOVEJ

Krik obchodníkov, ponúkajúcich len to najlepšie zo svojho remesla, čerstvá vôňa napečeného chleba, nesúca sa z pekárovho domu rovno na zámok, urodzené dámy a hradní páni, majestátne hradby, ukrývajúce za svojimi  stenami spleť dávnych tajomstiev a nevypovedaných príbehov, dlhé noci pretancované v nádherných večerných  šatách, sprevádzané podmanivým zvukom spinetu, inšpirovanom francúzskou gotikou, čo  núti človeka iba  zatvoriť oči a oddať sa tomu prenádhernému zvuku…

Vďaka predmetu spoločenskovedný seminár pod vedením pani učiteľky Kutišovej sme sa mohli preniesť o niekoľko storočí dozadu a načerpať atmosféru  Bojnického zámku.  Potom, čo nás autobus nechal  na konečnej zastávke, sme sa ocitli v centre Bojníc, kde to napriek chladnému jesennému počasiu stále žilo.  Ľudia si vychutnávali voľný čas pri šálke horúceho čaju a svojich najbližších a pestrosť celej situácii pridávalo slnko a stromy, hrajúce rôznymi farbami. Po pár minútach chôdze sa pred nami začali týčiť majestátne hradby Bojnického zámku, ktorý svojou krásou očaril azda každého. Zoznámili sme sa s pani sprievodkyňou, ktorá v nás svojím príjemným rozprávaním a zapálenosťou pre históriu vzbudila potrebu hľadať  správne odpovede na jej zaujímavé otázky.  Úlohami poverila naše dve skupiny skladajúce sa z gymnazistov osemročného a štvorročného štúdia. Vďaka nej sme sa skutočne mohli preniesť o niekoľko storočí späť a vžiť sa tak do dávnych čias vlády grófa Pavla Pálfiho či jeho manželky – zakladateľky Piaristického kostola v Prievidzi – Františky Pálfiovej. Ich život a pôsobenie vtlačili tomuto kraju autentickú pečať pálfiovského rodu.

Prehliadka bola skutočne unikátna a zaujímavá, preto sa nevieme dočkať, kedy opäť opustíme brány školy a ponoríme sa do minulosti a tajomstiev Bojnického zámku.

(Simona Lomnická, 1.G)