Exkurzie – neoddeliteľná súčasť vyučovania, pri ktorých si žiaci a študenti ani neuvedomujú, že sa učia a vzdelávajú. Sú to tie dni, na ktoré sa teší snáď každý jeden žiak i študent, tobôž v tom prípade, keď sú avizované nie niekoľko dní či týždňov dopredu, ale niekoľko mesiacov pred termínom. Takýto prípad sú i študenti osemročného gymnázia a študenti štvorročného gymnázia Františka Hanáka v Prievidzi – študenti septimy a triedy 3.G. V stredu, 17.5.2023, absolvovali totiž dlho sľubovanú, pre niekoho prekvapivú, chemickú exkurziu do slovenského banskobystrického pivovaru – Urpinera.
TROŠKU HISTÓRIE
História Urpinera siaha až do dávnych dôb do prvej polovice šestnásteho storočia, keď vtedajší panovník – Ľudovít II. – udelil Banskej Bystrici varné právo na varenie pšeničného piva. Varenie piva v minulosti, hlavne pod Urpínom bolo veľmi rozšírené, čo vieme zo spisov, v ktorých sa píše, že v priebehu 16.-18. storočia v okolí Banskej Bystrice vzniklo až osemdesiat pivovarov. Priemyselná výroba piva však začala až v polovici devätnásteho storočia. Rozvoj pivovarníctva pokračoval aj v dvadsiatom storočí, keď v roku 1968 bol položený základný kameň nového pivovaru Urpín, ktorý teraz poznáme pod názvom Urpiner. Výstavba trvala tri roky a výrobňa bola uvedená do prevádzky s kapacitou 350 000 hektolitrov ročne. Za svoje novodobé fungovanie od roku 2007, kedy prešiel rozsiahlou prestavbou, pivovar získal 47 celosvetových významných pivných ocenení.
DEŇ D – NÁVŠTEVA PIVOVARU
Kvapky dažďa rytmickým tempom bičovali okná a nútili vyše štyridsať študentov zo septimy a 3.G pokračovať v regenerácii a v spánku. Proti však bol nemilosrdný a krutý budík, ktorý v momente zazvonenia naznačoval: ,,Vstávať a hor sa na exkurziu.“ Tú exkurziu, ktorú pán učiteľ chémie a fyziky, pán učiteľ Blaško vybavoval takmer od deviateho kalendárneho mesiaca v roku. Všetci tak s úsmevom na perách vyskočili z teplých postelí, naraňajkovali sa, umyli sa, obliekli sa, pobalili si vak a vybrali sa na stretávací bod – na autobusovú zástavku Okresný súd. Všetci natešení po jednom nastúpili do autobusu a vybrali si miesta, na ktorých strávia cestu do neďalekej Banskej Bystrice. Podľa slov výletníkov cesta prebiehala bez vážnejších problémov, rýchlo a bezpečne. Niekto si pospal, niekto počúval svoj obľúbený playlist a niekto zas diskutoval o prebiehajúcich majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa konajú vo fínskej Tampere a v lotyšskej Rige. V autobuse bolo príjemné teplo a nikomu sa nechcelo vystúpiť, pán šofér odstavil tátoša rovno pred bránami finálnej destinácie septimánov, tretiakov, pani učiteľky Gondovej a pána učiteľa Blaška. S miernym zdržaním, ale predsa prišiel pán riaditeľ, ktorý povedal pár slov o pivovare. Pán riaditeľ bol zároveň aj sprievodcom.
PRIEBEH EXKURZIE
Prvou zástavkou bola návšteva varičky, v ktorej sa vyrába mladina z hlavných surovín – vody, jačmenného sladu a chmeľu, ktorá sa následne schladí a pridajú sa do nej pivné kvasnice. Po pár krokoch sa exkurzia presunula ku kadiam, v ktorých prebieha primárne kvasenie piva. Z kvasných kadí sa pivo (rovnako aj my) presúva do obrovskej haly, v ktorej sa nachádza vyše štyridsať ležiacich tankov, v ktorých pivo dostatočne naviaže oxid uhličitý, dosiahne sa čírosť, bohatá penivosť, farba, čistá chuť a vôňa piva. V týchto tankoch pivo leží okolo tridsať dní. Predposlednou zástavkou na exkurzii bola miestnosť, kde sa pivo stláča a pasterizuje, aby dlhšie vydržalo. Finálnou destináciou študentov bola hala, v ktorej sa plnia fľaše, plechovky a sudy.
(Autor: Mário Orság)