fbpx

Ako sme boli v Nemecku

Tri žiačky tercie spolu s pani učiteľkou Tragorovou a Korinekovou sme sa

26. novembra 2017 vybrali na cestu  do Nemecka. Keď sme v nedeľu dorazili, vyzdvihli si nás naše hostiteľské rodiny. Tento deň, až na zvítanie s novou rodinou a prostredím, nebol ničím iným výnimočný. No od ďalšieho dňa nastala zmena. To nás naši výmenní partneri zobrali do školy. Už v ten deň sme boli na množstve predmetov, napríklad na dejepise, angličtine, matematike či latinčine. Po prvom náročnom dni v škole, sme išli do neďalekej dediny. Na prvý pohľad obyčajná obec prekvitala históriou. Presne v tejto obci bola hranica rímskeho impéria.

V druhý deň sme sa taktiež učili, no potom nás zobrali do najväčšej obce regiónu – Michelbach. Mali sme tam stretnutie so starostom, ktorý nám vyrozprával novinky aj históriu regiónu. Ďalší deň, teda v stredu, sme navštívili mesto Mainz. Neobišli sme ani Gutenbergovo múzeum. Dozvedeli sme sa, ako vlastne kníhtlač vznikla a neskôr sme si tlačenie z pätnásteho storočia mohli vyskúšať aj na vlastnej koži.

Vo štvrtok sme sa učili, ale v piatok nás čakal krásny výlet. Dve hodiny sme sa plavili po rieke Rýn. Z lode sme mali možnosť vidieť množstvo hradov, zámočkov a iných kultúrnych pamiatok. Po plavbe sme sa lanovkou vyviezli ku soche Germánií, ktorá je otočená smerom k Francúzsku. Bola postavená, aby v minulosti ukázala, že francúzsky národ sa už ďalej do Nemecka nedostane.

Vianočné trhy a začínajúci advent boli tiež krásnym zážitkom.

Ani sme sa nenazdali a bol tu deň  posledný. Rozlúčili sme sa s našimi kamarátmi

z Nemecka, Čiech, Talianska, Francúzska a odcestovali späť na Slovensko. Je nám síce trochu smutno, ale sme radi, že sa nám naskytla takáto príležitosť. Zostali nám v pamäti nielen nádherné spomienky, ale získali sme aj nové skúsenosti.

Anna Tuliková, Tercia