- Znížme veľkosť porcie sacharidových príloh (chlieb, pečivo, cestoviny, ryža, zemiaky) a nahraďme ich väčšou porciou čerstvej alebo dusenej zeleniny.
- Namiesto cukroviniek či koláčov uprednostnime ovocné šťavy, kokteily zo surovej zeleniny a ovocia, cukor do nich nepridávajme. Skombinujme ovocie s ľahkou mliečnou bielkovinou ( tvaroh, jogurt, mlieko, cottage, kefír a pod.), dosiahneme tak predĺženie pocitu sýtosti.
- Tučné druhy mäsa a údenín vylúčme, vyberajme si chudé mäso, hydinu, ryby, morské plody.
- Zdravou náhradou mäsa sú sója, fazuľa, cícer a ďalšie strukoviny.
- Dajme prednosť rastlinným olejom, najvyšší obsah omega-3 – mastných kyselín má z bežných rastlinných olejov repkový. Zdravé sú však aj olivový, slnečnicový, kukuričný alebo sójový. Keďže každý má iné zloženie, je dobré v záujme zachovania zdravej pestrosti ich striedať.
- Najľahšou a najzdravšou formou tepelnej úpravy jedla je varenie v parnom hrnci, jedlo si zachová pôvodnú chuť, farbu, chrumkavú konzistenciu a bohatý obsah mikroživín, predovšetkým tepelne labilných vitamínov.
prevzaté, M. Oršulová