fbpx

DAJME PREDNOSŤ NENÁSILNÝM ZMENÁM V STRAVE

  • Znížme veľkosť porcie sacharidových príloh (chlieb, pečivo, cestoviny, ryža, zemiaky) a nahraďme ich väčšou porciou čerstvej alebo dusenej zeleniny.
  • Namiesto cukroviniek či koláčov uprednostnime ovocné šťavy, kokteily zo surovej zeleniny a ovocia, cukor do nich nepridávajme. Skombinujme ovocie s ľahkou mliečnou bielkovinou ( tvaroh, jogurt, mlieko, cottage, kefír a pod.), dosiahneme tak predĺženie pocitu sýtosti.
  • Tučné druhy mäsa a údenín vylúčme, vyberajme si chudé mäso, hydinu, ryby, morské plody.
  • Zdravou náhradou mäsa sú sója, fazuľa, cícer a ďalšie strukoviny.
  • Dajme prednosť rastlinným olejom, najvyšší obsah omega-3 – mastných kyselín má z bežných rastlinných olejov repkový. Zdravé sú však aj olivový, slnečnicový, kukuričný alebo sójový. Keďže každý má iné zloženie, je dobré v záujme zachovania zdravej pestrosti ich striedať.
  • Najľahšou a najzdravšou formou tepelnej úpravy jedla je varenie v parnom hrnci, jedlo si zachová pôvodnú chuť, farbu, chrumkavú konzistenciu a bohatý obsah mikroživín, predovšetkým tepelne labilných vitamínov.

 

prevzaté, M. Oršulová