fbpx

Deviataci spoznávali mrazivé príbehy obetí holokaustu

5. mája 2017 sme sa s deviatakmi zúčastnili v Hornonitrianskej knižnici na podujatí Po hrôzach noci svitá deň – mrazivé zážitkové čítanie z kníh s tematikou holokaustu. Hlavným cieľom tohto interaktívneho podujatia je upozorniť mladých ľudí na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie, prenasledovania, na nezmyselnosť akejkoľvek formy intolerancie v spoločnosti.

Najväčšia tragédia ľudských dejín, ktorú žiaci dobre poznajú z hodín dejepisu, bola spracovaná veľmi zaujímavo a emocionálne pôsobivo. Deti spoznali hrôzyplné osobné príbehy konkrétnych ľudí, z ktorých viacerí boli ich rovesníkmi. Spoznali tiež tváre a osudy ľudí, ktorí boli internovaní v židovskom pracovnom tábore v Novákoch, odkiaľ odchádzali transporty do táborov smrti.

O tom, že dnešných mladých sa táto téma dotýka, svedčia ich postrehy (ktoré si môžete prečítať), ale aj skutočnosť, že hoci bol piatok (posledné dve vyučovacie hodiny), v knižničnom divadielku vládlo počas čítania úryvkov a rozprávania pani knihovníčky naozaj hlboké ticho.

Mgr. Martina Grolmusová

Názory žiakov na podujatie:

 

Zuzka G.: Pani knihovníčka vybrala pútavé úryvky z rôznych kníh – viac i menej známych. Taktiež prezentácia, ktorú si pripravila, bola veľmi pôsobivá. Určite treba organizovať podobné podujatia, pretože o našej temnej minulosti by sa mala dozvedieť každá jedna generácia a aspoň takýmto spôsobom „prežiť“ nepredstaviteľné utrpenie, ktoré si museli pretrpieť nevinní ľudia a zabrániť opakovaniu takejto tragédie.

 

Terka H.: Podujatie nám pútavým spôsobom priblížilo hrôzy holokaustu, dozvedeli sme sa množstvo nových informácií a vypočuli sme si niekoľko príbehov ľudí – obetí holokaustu. Vyvražďovanie židovského obyvateľstva bolo nielenže veľmi tragické, ale i nesmierne nehumánne.

 

Alžbetka R.: Téma podujatia bola veľmi zaujímavo spracovaná. Silné príbehy ma motivujú prečítať si prezentované knihy a vžiť sa do kože obetí holokaustu. Nedokážem pochopiť, ako môže niekto páchať také zlo, zabiť toľkých ľudí. Je mi veľmi ľúto všetkých, ktorí to museli prežiť a z ktorých väčšina zomrela. To, čo sa stalo, bohužiaľ, my už neovplyvníme, ale môžeme ovplyvniť to, aby sa niečo podobné nikdy nezopakovalo.