Do zaujímavej akcie Týždeň chutí 2015 sa aj tento rok zapojili naši žiaci francúzskeho jazyka z Piaristického gymnázia. Dňa 13. októbra 2015 francúzštinári z kvarty absolvovali tématickú hodinu, počas ktorej si vyskúšali, že jedlo, ktoré konzumujeme, vnímame nielen chuťou, ale aj ostatnými zmyslami ako je zrak, čuch a dokonca sluch.
Žiaci plnili tri úlohy:
- Rozdelili gumimackov z jedného balíčka podľa farby, aby zistili, aká farba prevláda.
Výsledok: Najviac bolo červených mackov. Výrobcovia totiž ovládajú tzv. psychológiu farieb a zámerne dajú do balíčka najviac červených mackov, aby sa produkt dobre predával. Ľudia všeobecne uprednostňujú červenú farbu jedál, lebo v nich evokuje sladkú, sviežu a šťavnatú chuť.
- So zaviazanými očami určovali jedlo podľa vône. Mali rozpoznať napr. zeler, mätu aleaj menej aromatické jedlá ako šunka alebo jablko.
Výsledok: 100% úspešnosť v určení.
- So zaviazanými očami mali len podľa sluchu určiť, aké jedlo konzumuje spolužiak. Na vlastné uši tak počuli, ako znie chrúmanie mrkvy alebo chipsov a jedenie šalátu či chleba.
Výsledok: 100% úspešnosť v určení.
Záver hodiny patril francúzskemu dokumentu o jedle a jeho vzhľade, ktorý si žiaci spríjemnili ochutnávkou prinesených dobrôt!
Do Týždňa chutí sa zapojili aj triedy sekunda, 1.G a 2.G. V sekunde sme testovali sluch, čuch a chuť a konverzovali o tom, ako sa dá neplytvať jedlom. Bola to teoretická príprava k realizácii výtvarných prác do novej súťaže organizovanej Francúzskym inštitútom. V 1.G sme si zopakovali slovnú zásobu nad typickými francúzskymi raňajkami a hovorili sme o tom, čo nám chutí. V 2.G rozvoniavali palacinky s nutelou a šľahačkou, z ktorých sa ušlo aj najmladším gymnazistom – prímanom.
[nggallery id=225]
Mgr. Anna Čížová, Mgr. Zuzana Korineková